Tandfickor/tandlossning

Fråga:

Hej!
Jag är 25 år gammal & har aldrig haft ett hål i hela mitt liv. Alltid fått beröm att jag har fina tänder. Jag var hos tandläkaren för två år sedan & då sa dom att allt ser fint ut och berömde mig ytterligare en gång till att jag har fina tänder. Sa att jag var i riskgrupp noll. Hon sa jag kallar dig igen om 1.5 år. Jag blev gravid och tiden gick. Fick ingen tid och snart två år hade gått så ringde och tjatade mig till en tid efter förlossningen. Gick till tandläkaren & har tydligen tandköttfickor på 5mm i fyra kindtänder. & så sa hon något om tandlossning & jag blev helt knäckt… min mamma går igenom tandlossning just nu av paradontit. De utvecklades på 1.5 år på henne.. så vet var hon går igenom och är livrädd att de ska hända mig!! & när jag frågade tandhygienisten hur de såg ut för två år sedan så hade jag fickdjup 4mm och när man kollar på röntgen så ser man att de fattas på ett ställe lite av käkbenet. & detta såg man även på röntgen bilden som är två år gammal. Bara att tandläkaren hade missat det. Så känner mig så orättvist behandlad. Om de hade tagit tag i det redan då kanske de inte hade gått så här långt & då hade jag även gratis tandvård & nu ska jag betala för kalaset & deras misstag. Tandhygienisten sa ”tandläkare är bra på mycket, men ibland kan dom missa”.

Sen har jag lite frågor om denna tandlossningen …
• har jag gingvit eller paradontit? Var går gränsen för att klassas som parodontit?
• om jag tappar mina tänder när gör jag det ungefär då?
• kan jag ens få nya tänder utan något som man lägger på nattduksbordet varje kväll.. har hört att tandimplantat med skruvar kan vara svårt att sätta om man har brutit ner käkbenet. Tandbror låter inte heller så bra ifall man tappar alla sina tänder har man inget att fästa i tillslut.
• hur mycket kostar nya tänder & får man gå utan medan man ”står i kö” för sin behandling. Vad händer om man inte har råd att betala 150 000 för nya tänder? Känner att jag behöver börja spara redan nu.. & sedan lägga alla mina besparingar på tänder.
• finns de en chans att behålla mina tänder livet ut om jag är super noga med tandtråd och tandborstning o gå regelbundet till tandläkaren?
• kan man använda för mycket tandtråd och hur många gånger på dag kan man använda som Max? Tänker så jag inte triggar igång något
• hört att det är ärfligt så är rädd att jag med kmr få detta och bli lika illa som min mammas tandlossning

Mår extrem dåligt över detta och tänker på det hela tiden & svårt att njuta av bebis livet pga detta. Så är verkligen tacksam för svar

Svar:

Hej,

Först vill jag säga – ta det lugnt och njut av att vara mamma! Bra är att du vet att mamma din har parodontit och att ni nu sett på dina tidigare röntgenbilder hur läget var tidigare. Graviditet kan trigga en parodontit och en tandköttsinflammation som kan gör att tandköttet blöder och är svullet. Hormoner under graviditeten och under amningstiden påverkar ditt tandkött som är extra känsligt under den tiden.

Gingivit är när bara tandköttet är påverkat men parodontit är när käkbenet bryts ner och leder om man inte stoppar förloppet till att tänderna blir rörliga. Man kan aldrig säga om du kommer att tappa tänderna och när detta i så fall sker. Sköter man sin egenvård och går på regelbundna tandhygienistbehandlingar kan förloppet avstanna. Tandlossning är ärftligt men betyder inte att man måste tappa tänder. Borsta tänderna 2 – 3 gånger per dag, använd tandtråd 1 – 2 gånger per dag och besök tandhygienisten regelbundet.