Tand växer inte ut på flera år

Fråga:

Hej!
Mitt problem är att jag drog ut en mjölktand för många år sedan, säkert 6-7 år sen pga trångt att växa ut. Jag har inte fått en ny tand. Det finns en tand innanför tandköttet, och under alla dessa åren så har den bara rört sig någon millimeter.
Har gått till folktandvården då jag är 19 år och de säger att det enda man kan göra för att få ner tanden, är att göra ”en lucka i tandköttet” för att sedan dra ner tanden, men då behöver jag även ha tandställning.
Tandställning är något jag verkligen inte vill ha vid 19 års ålder.
Finns det något annat sett för mig att gå tillväga?
Tacksam för svar!

Svar:

Hej!

En av de vanligaste behandlingarna för att ”bana väg” för en permanent tand är att ta bort den primära tanden (mjölktanden). Oftast hittar då den permanenta tanden sin väg och kommer fram. Ibland behöver den permanenta tanden hjälp för att komma fram och då kan en kedja under operation klistras på den permanenta tand som inte kommit fram och kedjan kopplas sedan till en fastsittande tandställning.

Om du erbjuds en fri tandställning tycker jag absolut att du ska ta det erbjudandet, än att du sedan blir tvungen att betala den behandlingen själv i vuxen ålder eller i värsta fall någon annan behandling för att den tanden som inte kommit fram skadat någon annan närliggande tand. I dagsläget är tandställning helt accepterat och frågar du din tandreglerare så kommer de att erbjuda olika alternativ till tandställning, mer eller mindre synlig. Nu vet ju inte jag exakt hur det ser ut och vilken tand det gäller men alternativet skulle kunna vara att man opererar bort den tanden som ännu inte kommit fram.