Svart prick i tand

Fråga:

Hej,

Jag har en svart prick i en av groparna i min ena kindtand. Jag gick till tandläkaren för några veckor sedan för en vanlig undersökning, då sa hon att tänderna såg bra ut. När jag frågade om svarta prickar på tänderna svarade hon att hon inte kunde se några hål varken på rötgenbilderna eller undersökningen, dock så kändes hon ganska ny som tandläkare. Igår gick jag till en ny tandläkare och tog bort tandsten, och då sa tandläkaren att tänderna såg bra ut men han gjorde ju ingen riktig underökning bara tandstensborttagning. Dock så borde han väl ha sett om det var ett hål då?

Trots det kan jag inte sluta tänka på just den svarta pricken. Ibland när jag pressar tänderna mot varandra så ilar det till lite, men annars känner jag inte av det så mycket. Vad kan den svarta pricken vara? Borde jag kolla upp det ännu en gång eller kan jag slappna av?

Svar:

Hej,

Man kan ha svarta prickar och missfärgningar utan att det är karies. Tandläkaren känner om ytan är hård och bedömer röntgenbilderna. Det är viktigt att man inte borrar upp tänder i förebyggande behandling, bara för att man har karies behöver det inte vara karies som behöver behandling av tandläkaren. Alltid viktigt med god egenvård, tandborstning dagligen minst två gånger/dygn och födointag med minimal sockermängd (dryck, mat och annat snacks) max fem gånger per dygn. Ilningarna du känner i tänderna tror jag är relaterat till att du pressar tänder.