Spricka i tand som går ner i tandkött

Fråga:

Hej, jag har en tunn spricka på tand 37 som går ner i tandköttet.Min tandläkare har gjort en tillfällig lagning och senare en permanent fyllning och hon sa att det blir en chansning och om det inte blir bra så skulle hon inte göra något med tanden mer än att dra ut den. 75% av tanden har jag inte ont i och 25% (ett hörn) gör det ont i.
Jag undrar nu varför det inte går att rädda? Är det för att tanden rör sig och då blir inflammation i tandköttet?
Jag frågade om hon kunde fylla sprickan med plast, men hon sa att sprickan är för tunn så hon fyllde inte sprickan med plast utan bara i tanden.Kan man inte borra upp sprickan och fylla med plast för att stabilisera tanden?(bara en ide’)
Jag vill absolut inte dra ut tanden eftersom att den är den viktiga tanden som tar den värsta kraften.
Finns det annan lösning än att dra ut tanden t.ex rotfylla hörnet eller krona?

V.H.

 

Svar:

Hej,

Sprickor är luriga. I vissa fall kan det vara möjligt att som du beskriver det borra upp sprickan och fylla den med någon typ av plastfyllning. Många gånger är sprickorna djupa och då kan en rotfyllning vara aktuellt men då rotfylls alla rötter på tanden och det är inte säkert att bakterieinflödet minskar. Tandläkare skulle kunna slipa på det hörnet som smärtar mest för att minska smärta men tanden kommer troligtvis inte att bli helt symptomfri för det. Tror att tandläkaren bedömer prognosen som dålig och inte vill att du ska bekostar behandling som sedan inte gör dig nöjd och därav rekommenderar tandborttagning.