Spricka i rofylld tand.

Fråga:

Hej.
Jag har för ca ett år sen rofyllt en tuggtand i överkäken, tanden blev fylld med provisoriskt lagning (det som sitter längst ut på tanden), tanken va att jag skulle tillbaka någon månad senare för att fylla igen med den permanenta lagningen men det dröjde ett år pga tidsbrist/personalbrist. Under tiden jag hade provisoriskt lagning va det inga problem.
Men när tandläkaren sen fyllde i med den permanenta så har tanden spruckit, jag har fått väldigt ont och nu har tandläkaren slipat ner lagningen och trycket släppte direkt men det är fortfarande ömt.. Tandläkaren säger att vi ska avvakta och se om smärtan går över, annars se över vidare behandling som att sätta dit en krona.

För mig känns det som ett misstag av tandläkaren eftersom jag inte hade problem förens den permanenta lagningen kom dit. Ska jag då behöva betala för vidare behandling?

Hälsningar

Svar:

Hej!

Jag tror att problemet du har nu hade du egentligen även när du hade den provisoriska fyllningen men det märktes inte då för att en provisorisk fyllning är mjuk och rörelsen i tanden som idag ger smärta gjorde inte det då. Ni kan absolut avvakta och se om problemet avtar, men sannolikheten att du behöver göra en krona är stor. Ja, du kommer att behöva betala för vidare behandling.