Spänningar och värk i tänderna efter infekterad och utdragen tand

Fråga:

Hej,
I somras sprack en kindtand, nere, näst längst in. Den lagades provisoriskt då jag var på semester, efter en dryg månad fick jag accelererande tandvärk som jag gick med i nästan två veckor pga resa, och när jag äntligen fick tid hos min tandläkare var tanden sprucken på två ställen och drogs ut under svåra plågor eftersom den var extremt inflammerad. Läkningen gick bra men jag har sedan dess från och till känt samma tryck och spänning i tänderna i överkäken som jag hade innan tanden dragits ut. Ibland också kombinerat med en lätt brännande känsla och dålig smak i munnen. Spänningarna och värken leder ibland till huvudvärk och/eller krypningar i ansiktet. I september fick också två stora lagningar sönder på andra sidan i nederkäken, där har jag sedan dess varit tuggöm, även om det blivit bättre de senaste månaderna.

För knappt två veckor sedan påbörjade jag ett implantat och en titanskruv sattes in, samma tryckande känsla, som ibland slår över i värk, har kommit och gått sedan dess. Jag blir väldigt trött av det hela och har svårt att fokusera. Vaknar också ibland på natten och har svårt att somna pga av trycket, som vissa dagar satt sig i alla tänderna.

Min tandläkare ser inget på röntgen och tror att mina besvär kommer sig av jag pressar tungan och käkarna. Jag har sedan november en bettskena men tycker inte att det hjälper.

Tacksam för råd kring vad jag bör göra, kan mina problem vara fantomsmärtor sedan förra sommaren eller kan det handla om någon inflammation i mitt tandben? eller något annat?

vänliga hälsningar

Svar:

Hej!

Alltid jobbigt med smärta, särskilt om man inte riktigt vet orsaken och därmed har svårt att hitta vad som kan lindra. Har du varit hos tandläkare och denna tagit röntgen bör det ju inte vara något i käkbenet. Tandläkaren borde också ha sett om smärtan i överkäken beror på bihåleinflammation, vilket kan ge återkommande smärta likt den du beskriver. Hoppas detta lugnar dig.

Tungpressning är svårt att behandla, gäller att hitta orsaken till detta, vilket ofta är stressrelaterat. Bettskenan hoppas jag du fått justerad efter de senaste fyllningarna för att den ska hjälpa dig så bra som möjligt. Tuggömheten efter nygjord fyllning kan ligga kvar, ibland flera månader men tuggömheten ska klinga av med tiden. Förstår dock att du kanske använder den sidan mer om det är den andra sidan som du har återkommande smärta i.

Låter som om din smärta beror på någon överansträngning i nerven. Detta kan göra att du nu upplever samma obehagskänsla vid implantatinsättningen. Lite oklart vad som orsakade att du haft flera tänder som krävt vård inom kort tid. Pressning eller annat trauma kan leder till besvär som du beskriver.