Spända tänder?

Fråga:

Hej igen. Tack för svar på tidigare fråga. Jag har varit spänd i käkarna ett tag på grund av stress och trycker även tungan upp mot gommen ibland. Har aldrig haft detta problem förut. Det har blivit värre sedan två veckor tillbaka. Försöker stressa av och går nu till en naprapat som masserar de hårda käkmusklerna. Har börjat dricka kamomillte, äta magnesium och göra övningar för att slappna av i käken. Tyvärr är det jag oroar mig för just käken och hur det känns i tänderna i överkäken när jag är spänd. Det är som att de är ”stumma” ett tag efter att jag spänt mig och jag är orolig att de ska ta skada. Just nu är det framtänderna i överkäken som är mest ”spända”. Såg idag att en tunn ”flaga” lossnat från ena tanden. Ska till tandläkaren om en vecka som tur är. Jag upplever inte att tänderna i nederkäken är stumma , de känns som vanligt – så jag tror inte jag biter tänder om nätterna utan att spänningen kommer från musklerna. Min fråga är hur skadligt det är att musklerna, både käk- och tungmuskler spänner mot tänderna? Det som är så jobbigt är att oron för tänderna ökar stressen som gör att jag spänner mig…

Svar:

Hej!

Tandgnissling är ett vanligt symptom när man är stressad. Att det känns olika med den stumma känslan du beskriver beror på att käkbenen är olika uppbyggda och att underkäken är ledad mot skallbasen.

Bra att du har tid hos tandläkaren. Du har nog själv satt fingret på att det är stressen som är orsaken, att stressa av är svårt men kanske kan det hjälpa om du får avslappningsövningar och kanske en bettskena framförallt nattetid. Tycker inte att du ska oroa dig för mycket, tänderna är superstarka och klarar mycket. Dock bör man vara försiktig med sura födointag om man gnisslar mycket tänder då det som du beskriver kan gå flisor från tänderna. Låter bra med att stressa av med en kopp te.