Sätta fast retainer

Fråga:

Hej!
Jag behöver fråga om vilken metod som används när tandläkare sätter tillbaks en retainer(mentaltråd) som har släppt på flera tänder.
Jag var hos en ny tandläkare för att få hjälp att sätta tillbaks min retainer på överkäken. Han sa att jobbar med tandreglering om dagarna vilket han har gjort i tio år. men det senare visade sig när att han var inte specialist han en allmäntandläkare men håller på med tandreglering i en viss nivå.

Då han skulle sätta fast retainer la han på en hemsk lösning på tändernas insida först och sedan la han på kompositen som han sedan ”bränn” fast med någon värmebehandling på tänderna. Det gjorde ont i tänderna av värmen. Han la en del kompositen som han slipade av här och där. Bettet kändes ingen bra och bett på kompositen när jag bett ihop eller tuggade. Men Tandläkaren kunde inte gör nåt mer för mig. Väl hemma, bara några timmar efter hemkomsten släppte kompositen och bettet är så illa nu att jag kan bara tugga på en sida. Så jag ska ringa till honom snart å boka en ny tid.
Mina frågor är:
1.Gjorde han på rätt när han satt tillbaka retainer med värmebehandling? Jag har haft retainer i över tio år och tråden har släppt några gånger igenom åren men jag kan inte minnas att tidigare tandläkaren har använt någon värmebehandling för att få kompositen att fastna på tänderna.
2. Det gjorde ont i tänderna då värmebehandlingen var i gång, kan den skada tänderna?
3. Jag vill helst inte få mer behandling av samma tandläkare; kan jag få pengarna tillbaks om jag avstå vidare behandling?
Tack på förhand

Svar:

Hej!

Tråkigt att höra att det inte blev något bra tandläkarbesök. Det är rätt att många allmäntandläkare recementerar reteiners. Jag kan dock tycka att för bästa behandling bör man söka hjälp hos en tandregleringsspecialist/ortodontist. Det är rätt att man oftast har ett lim innan man använder komposit som stelnar med hjälp av en härdljuslampa. Härdljuslampan kan i vissa fall bli lite varm. Det varma/smärtan under tiden lampan används ska inte ge några skador på tänderna. Naturligtvis ska tuggning kontrolleras efter cementering för att justeras om med puts på cement/reteiner vid behov. Om du kan få tillbaka pengar vet jag inte, det får du ta direkt med den berörda tandläkaren eller om det är en större klinik prata med klinikchefen.