Såret läker inte

Fråga:

Hejsan! För snart ett halvår sedan drog jag ut en tand som tandläkaren fick ta i med kraft för att avlägsna. Såret har ännu inte läkt och det svider rejält när jag dricker eller äter något. Troligtvis slets en bit av tandköttet av, och det blev ett jack, som enligt tandläkaren skulle ta månader att läka. När man tittar på såret så ser det mer ut som ett jack än ett sedvanligt sår som uppstår efter tandutdragning.
Jag fick en sorts medel applicerad för att minska besvären men effekten var väldigt kortvarig.
Det har inte skett någon förbättring under månaderna som har gått och jag är väldigt orolig att såret kanske aldrig läker.
Jag är också orolig för min allmänna hälsa, då ett sår som exponerats för bakterier under så lång tid, och troligen länge till, kan utgöra en hälsofara. En del bakterier slinker förbi, hur noga man än är med sin munhygien.
Är det vanligt med den här typen av sår efter tandutdragning, och finns det något tandläkaren kan göra för att påskynda läkningen?

MVH!

Svar:

Hej,

Biverkning som din efter en tandborttagning är ovanligt. Läkningsprocessen efter en tandborttagning, om du sköter din munhygien det vill säga borstar dina tänder och kanske baddar med vatten eller ett klorhexidinpreparat, bör vara bra efter 1 – 3 veckor grovt räknat. Visst skulle tandläkaren kunna ha råkat gjort ett lite större sår, men då bör hen ha suturerat för att underlätta läkningsprocessen. Rökning och ett sämre allmäntillstånd kan förlänga läkningsprocessen. Din läkningstid känner jag som lång och tycker du ska kontakta din tandläkare igen för att få ordentlig hjälp. Berätta också vad du känner oro för.