Saknar permanent tand.

Fråga:

Min dotter som nu är 12 år saknar en permanent tand (en 4:a) och tandläkaren har sagt att hon ska dra ut mjölktanden som sitter där nu och även alla andra permanenta 4:or. För ett bra betts skull. Detta låter så brutalt. Varför kan man inte låta mjölktanden vara kvar så länge den kan och sätta in ett implantat när hon är äldre? Är det en kostnadsfråga?

Svar:

Hej,

Att sakna en permanent tand är relativt vanligt. Bra att tandläkaren bestämt sig för att ta bort den primära tanden (mjölktanden) innan alla permanenta tänder kommit fram.

En primär tand är programmerad att inte hålla hela människans livslängd vilket gör att din dotter kanske skulle förlorar tanden någon gång när hon är mellan 25 och 45 år och då är det betydligt sämre prognos på spontan luckslutning där den primära tanden suttit samt att ersätta den med ett implantat är mycket kostsamt för din dotter om det ens är möjligt vilket man inte kan ta för givet.

Att det ska tas bort ytterligare tre tänder, permanenta motsvarigheten antar jag är ett beslut som en tandreglerare gjort och inte din dotters allmäntandläkare. Annars skulle jag vilja att ni får en ansvarig tandreglerare/ortodontist, innan tänderna tas bort, för att det krävs specialisttandvård för att uppnå bästa behandlingsresultat.