Rotfyllning

Fråga:

Hej För ca 3 veckor sen rotfyllde jag en tand i övre käken brevid framtanden akut pga värk. Det var hos en tandläkare som är rotfyllningspecislist så det kändes tryggt. I ca 1 vecka hade jag 0 symptom å värk men sen började det göra ont i tanden på andra sidan av den andra framtanden. Samma känsla som det varit på den första rotfyllnnngen /vet inte om den tanden oxå behöver rotfyllas ..kan man ha sån otur inom loppet på några veckor ..borde inte det synts på röntgen?

Jag har nu även dov värk i den rotfylla tanden ’ kan man se på röntgen om den fått nån inflammation eller om nåt är fel? Redan lagt hutlöst mycket pengar på tandläkaren nu så har ingen lust att gå men måste nog röntga den rotfyllda tanden å även den andra tanden som nu värker.. kan man se på röntgen om det är nån infl å kan man göra nåt åt den el måste tanden isåfall dras? Mvh

Svar:

Hej,

Smärta och värk är alltid svårbehandlat. Många gånger kan man se en infektion på röntgen, men det tar vanligtvis tid innan infektionen är så stor att den blir synlig på röntgen. Smärtan kan också komma på grund av att man pressare eller gnisslar tänder, vilket även det kan kräva rotbehandling och någon form av bettskena för långsiktig god prognos.