Rotfyllning

Fråga:

Jag drabbades av en kraftig tandinfektion i en premolar med en djup gammal lagning, i överkäken. (Tand 4 till vänster, från mitten räknat). Infektionen finns även i käkbenet och upp mot kinden och har funnits ett bra tag.
Den hade missats på tidigare undersökningar.
För ca 3 år sedan fick jag enormt kraftiga smärtor och besökte då tandläkaren. Jag kände redan då att det inte var som det skulle med just denna tand. Röntgen gjordes då. Tandläkaren sa att det syntes lite mörkt under tanden men trodde inte att det var orsaken till de kraftiga smärtorna och hänvisade mig till läkare, som trodde att jag drabbats av trigeminusneuralgi.
Jag har hela tiden känt av tanden sedan dess och känt att den har med det hela att göra.
I januari i år fick på nytt jag väldigt ont i tanden. Nytt besök visade då att tanden nu var död och att jag hade en kraftig infektion, som nu även satt i käkbenet och upp mot kinden. Jag tänker att det nog mycket möjligt kan vara så att det hela tiden varit denna tand som faktiskt varit boven i dramat och orsakat smärtorna.
Nu har jag sedan januari, rensat tanden tre gånger och den är fortfarande inte bra. Den känns av; liksom ömmar av och till, lite brännande känsla då och då och allmänt diffus känsla; den känns inte bra helt enkelt. Senaste rensningen gjordes i maj och extern den blev det mer ont i tanden..
Om några veckor är det dags för nästa besök hos tandläkaren.
Jag undrar nu vad du tror; ska jag rensa tanden ännu en gång eller bör jag dra ut den nu?
Kan infektionen i käkbenet/kinden sprida sig till större område?
Kan infektion i käkbenet/kund läka ut när den funnits så lång tid?

Svar:

Hej,

Att rotbehandla en tand kan ta tid och kräva många gånger flera besök med ilägg som ska både lindra smärta och ge tanden och käkbenet möjlighet att läka. Även stora infektioner brukar ge med sig med tiden. Jag hoppas att din tandläkare är ärlig och remitterar dig vidare till en endodontist (specialist på rotfyllningar) och hen känner att det behövs. Ibland krävs mikroskop för att möjliggöra en perfekt rotbehandling.