Roten kvar av tand efter utdragning

Fråga:

Hej
Jag valde att dra ut min högra hörntand i underkäken. tanden j fråga hade lagats ett antal gånger och den blev aldrig bra utan fick lagas om nu skulle den rotfyllas på grund av infektion som medfört enorm värk i både käken örat och halsen , min tandläkare sa dock att han inte trodde på att det skulle bli bra . Så jag tog valet att dra ut den istället . Efter en och halvtimmes kämpande med att på alla möjliga sätt försöka få ut tanden gav han upp och sa att tyvärr fick han inte ut en bit av den ena tandroten men som tur var fick han bort den döda roten som var infekterad . Jag blev väldigt upprörd över att han dels ikte talat om att det kunde finnas risk för att något sådant skulle kunna hända och dels för att jag nu fick valet att operera bort den till en kostnad av 6000 kr (hade ju då lika gärna kunnat testa rotfyllning ) men sen sa han att jag kunde behålla den roten utan problem för den kommer växa in i käkbenet och tandköttet växer över så han skulle själv valt ett sådant förfarande . Nu undrar jag om det stämmer är det verkligen ingen fara att behålla en bit av roten eller bör jag få den borttagen med kirurgi.
Tacksam för råd och svar

Svar:

Hej,

Tråkigt att höra att tandborttagningen var komplicerad. En tandläkare bör alltid informera om riskerna vid en tandborttagning eller operation för att det ökar även förståelsen varför vi inte alltid vill ta bort en tand. Om roten som finns kvar är infektionsfri bör du inte få några problem, man kan aldrig garantera något. Jag kan tycka ska man lämna en bit av roten kvar ska det planeras från början och inte vara något som uppkommer under behandlingens gång.

Om tanden från början hade fler rötter och att det var uppenbart att i alla fall en rot hade en infektion tycker jag att hela tanden ska bort. Lämpligt kan tyckas att en erfaren kirurg får utföra behandlingen, och ja det kostar säkert. Jag är tveksam till att du kunnat få en bra utförd rotbehandling på denna tand om inte en specialist utfört den behandlingen och då hade kostnaden totalt varit mer än 6000 kronor. Mitt råd är att får en remiss till en kirurg som kan undersöka dig och göra en bedömning om vad som är bästa behandlingen.