Retainer

Fråga:

Hej
Hade tandställning för 30 år sedan. Har sedan dess haft en retainers bakom mina framtänder för att hålla dem på plats. Fungerat mycket bra. Men tråden gick sönder i nov -20. Gick till tandläkaren , ej samma som gjorde min tandställning. Blev rekommenderad att ersätta tråden. Gjordes nya avtryck och beställdes ny retainer som monterades in. Fick information om att innan den nya tråden kommer på plats kan tänderna röra dig något. Ny tråd var på plats på 3 veckor. Märkte ingen rörelse i tänderna då. Men sedan när ny tråd var på plats både kände jag och såg att de rörde på sig. Kontaktade tandläkaren om detta . Hon tittade men sa att det var normalt. Efter ytterligare ett par månader kontaktade jag dem igen för då såg jag tydligt att tänderna rört sig. Ville att de skulle åtgärda. Men det enda de gjorde då var att fotografera mellanrummet som blivit melllan tänderna. Efter ytterligare ett par månader var jag dit igen för att jag känner att det är konstigt när jag tuggar och biter. Blev få skickad till tekniker som konstaterar att det jag kan göra är att sätta in ny tandställning för en kostnad mella 35-60 000 kr.
Känner mig besviken och ledsen. Hade de kunnat förhindra detta om de lyssnat till mig i tid? Kan jag kräva något eller är det bara att acceptera.
Mvh

Svar:

Hej,

Tråkigt att höra att du nu har problem efter nyinsatt retainer. En retainer som sitter bra ska förhindra att tänderna rör sig och ibland har man i stället en tunn plastskena alternativt att man kombinerar retainer med plastskena. Man kan aldrig som tandreglerare garantera att tänderna aldrig flyttar på sig men jag kan tycka att man kanske skulle ha gjort en plastskena (görs vanligtvis på kliniken) för att minimera tandförflyttningen innan retainern sitter på plats. Du har också varit exemplarisk som sökt tandläkaren direkt efter att retainern gått sönder. Är du missnöjd med behandlingen kan du vända dig till patientnämnden.