Öppet bett

Fråga:

Hej! Jag har nu det senaste året upptäckt att jag har ett öppet bett, ca 1 cm mellan övre tandrad och nedre. Jag har inte reflekterat över det tidigare men nu är det allt jag tänker på. Men jag hittade en bild från 2016/2017 där mitt öppna bett är mycket mindre än det är idag. Det jag undrar är ifall det kan vara så att det blir större och större med tiden? Vilket förklarar varför jag inte tänkte på mitt bett tidigare.
Jag hade tandställning (räls) runt 2011 och när de tog bort tandställningen så har de antecknat (fick jag veta av min tandläkare nu i år) att jag hade öppet bett men att de ändå valde att avsluta. Jag stör mig väldigt mycket på mitt bett och jag har svårt att äta smörgåsar, tacos och liknande maträtter. Min tandläkare anser att det är en alldeles för riskfylld operation för att få bort mitt öppna bett. Men om det är så att mitt öppna bett har blivit större med tiden så funderar jag på ifall man faktiskt borde åtgärda det iallafall, vad tror du?

Vänliga hälsningar

Svar:

Hej!

Behandling av öppna bett är komplicerat, men bara för att du valde att avsluta det tidigare kan det säkert åtgärdas nu. Jag tycker du ska kontakta en tandreglerare (om du var nöjd och det är möjligt att prata med den som behandlade dig tidigare eller samma klinik kan det vara en fördel) för att få ett förslag på vad en behandling idag skulle innebära och att du får veta hur mycket mindre ditt öppna bett beräknas bli.

Om du i dagsläget är så missnöjd som du beskriver tycker jag att du i alla fall bör kolla upp vad en ny behandling innebär, för att kunna ta ett nytt eget beslut och om beslutet att ingen behandling ska göras måste du då ha fått bättre förståelse för det kvarstående öppna bett du har.