Ont i tre tänder brevid varandra

Fråga:

Hej!
Jag fick känningar i en tand med en gammal lagning och gick till tandläkaren. De såg ingenting på röntgen men borrade ändå upp lagningen för att titta under med hittade inget utan fyllde bara i lagningen igen.
Efter detta ökade smärtan och jag kunde inte längre tugga med tanden. Tanden blev också känslig och började ila vid både kall och varm mat. Efter några veckor började två tänder i anslutning ttill den onda tanden också att ila och jag kan nu knappt äta eller dricka. Gick återigen till tandläkaren som gav mig tips om sensodyn och bettskena. Jag har nu använt bettskena i en vecka samt sensodyn tandkräm men det blir inte bättre. Vad är felet?

Svar:

Hej,

Tyvärr är det inte så enkelt att jag kan ge dig diagnosen på din tand. Vanligtvis är det tandgnisslande, blottlagda tandhalsar eller kanske någon spricka i tanden som orsakar smärta vid till exempel tuggning. Sprickor i tänder kan vara lite kluriga. Jag tycker du ska kontakta tandläkare och höra vad de tycker. En vecka är inte så lång tid men har man som patient ont vill man gärna hitta en snabb lösning. Det är bra om du kan precisera för tandläkaren när du har ont på dygnet och hur ont du har, till exempel om du behöver ta smärtstillande mediciner eller har störd nattsömn.