Ont i tänderna 1 år efter lagning

Fråga:

Hej

Jag gjorde en lagning av en tand för ett år sedan hos en ny tandläkare. Första veckorna kunde jag inte tugga på den alls, det har blivit bättre men jag kan fortfarande inte tugga hård mat på den. Det blir en kraftig ilande smärta i tanden som får mig skrika till av smärta.

Tandläkaren säger att det förmodligen är en spricka men kan inte se något. Hon har testat att slipa till lagningen mer och jag har tuggat på nån pappersbit som visar att det ser bra ut.

För 3 veckor sedan lagade jag en annan tand på andra sidan av käken hos samma tandläkare. Nu har jag fått precis samma problem, när jag tuggar på något hård på tanden så ilar det och gör ont.

Jag har gjort många lagningar genom mina år och aldrig nånsin haft de här problemen. Tandläkaren säger nu att det kan bero på att jag gnisslar tänder och jag ska få en bettskena. Men jag har ju gnisslat tänderna i hela mitt liv så vore mkt konstigt om jag helt plötsligt fick problem med nya lagningar pga av det.

Kan tandläkaren använda sig av fel teknik vid borrning / lagning eller vad är det som pågår? Samt vad kan jag göra, kan jag vägra att betala/ kräva att få tillbaka pengarna?

Svar:

Hej,

Det är rätt vanligt med tuggömhet och ilningar av nygjorda kompositfyllningar. Detta ska dock ge med sig efter en tid. Om fyllningen är för hög justeras höjden efter att man som du skriver bitit på en bit papper. Ilningarna och isningarna i kombination med tuggömhet beror främst på att kompositmaterialet krymper något. Ger inte problemet med sig tycker jag att tandläkaren ska göra om fyllningen för att minimera spänningarna som är i tanden. Visst kan du behöva en bettskena och det kan också vara sprickor i tanden, men absolut vanligast är att det blir spänningar i tanden som kan avhjälpas med att fyllningen görs om till viss del. Omgörning ska du inte behöva betala.