Öm tand

Fråga:

Hej, har en fråga ang min sista tand i nederkäke. För ca 5 å r sedan opererade jag bort visdomstand bakom denna tand. Op var besvärligt med artär blödning och nervskada. Har nedsatt känsel i tänder osv. Har nu sedan en tid ont i den sista tanden, tänker om jag måste ex laga, rotfyllning eller dra ut den ngn gång. Hur påverkas nerven då? Vågar jag göra ngt ingrepp igen i den regionen? Pressar men har bettskena, har beställt en ny men den sitter så galet hårt så den går inte att använda, ska den verkligen sitta så hårt att man knappt får lös den? Den triggar mina känsliga tänder. Ser inte samband med detta problem, då jag inte använt den på månader utan har min gamla som inte gör ont. Blev visst två olika frågor😀men tacksam för svar.

Svar:

Hej!

Jag tycker du ska söka hjälp om du har ont. Det finns alltid risk för nervskada vid en operation men tack och lov är det inte så vanligt att skadan blir bestående. Tyvärr är du en av de få procent som får bestående men. Ingreppet som ska göras på nu sista tanden i underkäken behöver ju inte innebära att tanden tas bort eller att det är risk för ytterligare skada på nerven.

Den nya bettskenan som sitter så hårt kan säkert tandläkaren justera lite för mer komfortabel känsla. Det finns varianter på bettskenor och vissa av dem sitter mycket tight och gör ont, framför allt om man inte använder skenan regelbundet. Att du nu valt att använda den gamla bettskenan är den säkert bättre än ingen bettskena alls men den gamla skenan kan vara mindre effektiv och inte längre helt anpassad efter dina behov. Skulle rekommendera dig att ta med dig nya bettskenan vi besök hos din tandläkare för justering och det kan minska smärtan i din sista tand i underkäken också.