Missnöjd med behandling – ”tvingad” att betala mer

Fråga:

Hej!

Jag har gjort en behandling med Invisalig hos en klinik i Sverige. Behandlingen krävde två omgångar förra året. Detta pga att den tand jag önskade flytta, T12, inte hade åkt ner tillräckligt. Nästan direkt efter avslutad behandling började T12 flytta sig uppåt igen. Anledningen till detta menades först bero på att jag hade fått en permanent retainer bakom tandraden som i kombination med nattskenan skapade spänningar som fick tanden att flytta på sig uppåt. Den senaste förklaringen som jag har fått är att tanden är för liten/för kort och således inte lämpar sig för behandling med Invisalign. Om detta är fallet, vilket min tandläkare menar på, skulle behandlingen inte genomförts från början enligt de villkor som fanns när jag betalade för detta (bla annat står ”om behandlingen inte passar dig får du pengarna tillbaka). Han ville då att jag skulle betala för en skalfasad istället.

Jag har blivit erbjuden en ytterligare behandling, som jag påbörjat, men måste betala för de avslutande nattskenorna själv – trots att jag betalat för dessa tidigare, och att de då inte gjort sitt jobb. Utifrån detta har jag två frågor;

– Behöver jag betala 4000 kr extra för nya skenor, trots att han har gett som en förklaring är hans bedömning av att kombinera dessa med retainer tidigare, vilket inte kommer göras nu. Helst ser jag att tandläkaren står för hela kalaset – eftersom jag har betalat för någonting som jag ännu inte fått.
– Vad ska jag göra om behandlingen inte fungerar denna gång heller? Har bevis där det står att behandlingen kanske inte passar mig bra (”den är för liten”). Skulle detta inte ha framförts från början – innan jag köpte tjänsten och varan av honom? De har fotat och röntgat mina tänder, så uppenbarligen visste de storleken på tanden redan från början.

Mvh

Svar:

Hej,

Tandreglering kan utföras av de som är specialister inom ämnet ortodontister eller enklare behandlingar på allmäntandvården. Vet inte var du genomgått din behandling. Förslag är att kontakta en tandreglerare/ortodontist för att få en riktigt saklig bedömning. Förstår att du tycker att tandläkaren ska ”betala hela kalaset”. Om så skulle vara fallet skulle tandvården vara ännu dyrare och inte kostnadsrelevant för någon. Blir nog att dela på kostnaderna i alla fall, det ekonomiska får du och din tandläkare göra upp om.