Misskött mina kronor – byta igen?

Fråga:

För drygt 4 år sedan bytte jag större delen av mina tänder mot kronor pga frätskador.
I början var jag väldigt orolig, men sen orkade jag inte tänka på tänderna och slutade med bettskena på nätterna och började med mycket sura drycker igen.
Nu inser jag att kronorna – som egentligen ska hålla i väldigt många år, blivit nedslitna redan 😔 De är avtrubbade, korta och på två har små bitar av porslinet gått sönder. Jag har mycket ångest över detta och vågar inte prata med tandläkare/tandhygienist (som jag besökte senast för ca 3 månader sedan, men hen tog bara röntgenbilder för att se så att det inte var bakterier under kronorna, tittade ej på förslitningar eller bettet)

Går det att göra nya kronor/hur ofta kan man byta kronor? Jag förstår att det kan bli väldigt dyrt, men all oro kostar också mycket mentalt.

Svar:

Hej!

Att använda bettskena om man pressar eller gnisslar tänder är jätteviktigt för att kronor eller fyllningar ska hålla över tid. Du bör kontakta tandläkaren för att göra en ny bettskena för att minimera slitaget på de nu överbelastade kronorna.

Givetvis kan man byta ut och göra nya kronor, men det är viktigt att behålla ett bra förhållande mellan över och underkäken, detta förhållande försämras när man gnisslar/pressar sönder kronor och gör att den nya behandlingen tar längre tid och är lite mer komplicerad. Bra om du kontaktar din tandläkare inom den närmaste tiden och inte väntar för länge.