Måste/bör man ersätta tandlucka?

Fråga:

Har en tandlucka på nederkäken. Tanden längst in (har inga visdomständer). Tandläkare rekommenderar implantat jag är rädd för det pga problem vid en tandutdragning som var hos en annan tandläkare. Tänder rund omkring är för fina för att göra bro. Tandläkaren menar att tanden ovanför kan ”trilla ned” en del o att hörntanden i nederkäken kommer att röra sig o hamna konstigt? Finns det ngt annat alternativ?. Jag är 44 år. Om tanden börjar röra sig nedåt på överkäken eller om tanden i nederkäken börjar röra sig kan man inte ha ngn bettskena eller ngt som håller den på plats? Tack på förhand.

Svar:

Hej!

Implantat är en bra behandling om man har obehandlade/friska tänder bredvid. Det är rätt att alla tänder vill ha någon annan tand att bita mot och att tanden i överkäken då kan ”trilla ner” som du skriver (bli längre). Om tanden i överkäken har en tand i underkäken framför eller bakom gluggen att bita mot kommer den inte att förändra läge utan det är bara om den inte biter mot någon tand alls. Om hörntanden i underkäken kommer att ändra läge har jag svårt att sia om då jag inte vet exakt hur ditt bett ser ut.

Då du verkar ha fina tänder på båda sidorna om gluggen, då är säkert implantat ett av de bästa alternativen, annars kan man göra en klisterbro (en hängande tand i gluggen med vingar som klistras på granntänderna). Om jag förstår dig rätt är gluggen näst längs bak och borde då vara första stora kindtanden. Blir gluggen något mindre med tiden kan du ändå göra ett implantat, vilket gör att jag tycker inte du behöver känna dig stressad att göra det på en gång.

Man kan som du funderar på göra en hård bettskena för att hålla tänderna på plats men jag tycker inte det ska behövas om tanden i överkäken ändå biter mot någon tand i underkäken.