Lagad tand blir inte helt återställd

Fråga:

Hej,
jag skadade en av mina tänder, till trolig följd av att jag gnisslade tänder en natten och glömde mitt tandskydd. Det är en tand som tidigare har lagat, och hos tandläkaren så behövde man fixa till den gamla lagningen med en ny.

Efter lagningen så gick det en tid innan jag vågade bita med den sidan av käken, och när jag gjorde det så smärtade det ibland. Då åkte jag tillbaka, varav tandläkarna la på lite extra skydd på det irriterade området.

Skyddet gjorde det bättre för mig att tugga lättare mjuka saker, men hårda saker (t.ex. popcorn korn, knäckebröd) irriterar fortfarande lite. Så då bokade jag en ny tid. De anser nu att det bara finns 3 alternativ:
1. Vänj dig att det gör lite ont på höger sida och börja använda vänster sida när du tuggar
2. Om det inte går att vänja sig vid det så får de göra om lagningen, men då riskerar man att irritera pulpan ytterligare vilket kan leda till kraftigare konsekvenser (som t.ex. att det kan börja ila när jag dricker varmt och kallt vatten)
3. Göra en rotfyllning ifall pulpan är allt för inflammerad efter alternativ 2

De rekommenderar att jag går hem och noga överväger ifall de skall gör ett nytt ingrepp, men jag upplevde att de inte skulle rekommendera det. Att riskerna med att försöka ta bort befintlig lagning och göra en ny skulle kunna vara en onödig risk att ta.
De menade också att jag inte kan förvänta mig att en lagad tand skall kunna återgå till vad den var tidigare, att man får leva med att det gör lite ont att bita med den, så länge det inte är oumbärligt.

Stämmer detta? Vad är din åsikt kring detta? Går det verkligen inte att laga tanden så att den blir som tidigare (dvs smärtfritt tuggande)

Svar:

Hej,

Det är vanligt med ilningar eller tuggömhet efter att man fått en nygjord kompositfyllning. Obehag/smärta och ilningar ska minska över tid, kan ibland ta flera veckor. Om tandläkaren har justerat och kontrollerat att fyllningen inte är för hög och att du åter kan använda bettskena nattetid tycker jag att du ska avvakta någon vecka för att se om det blir någon förbättring. Om det inte blir bättre tycker jag i alla fall att tandläkaren kan få göra om fyllningen och ge den en andra chans, finns inget att förlora på det tycker jag.