Krona eller fyllning?

Fråga:

Hej!
Jag är 69 år och har gamla amalgamfyllningar i kindtänderna från 1960-och 1970-talet. Jag har fin tandhälsa enl tandläkaren, ingen karies, inflammation i tandköttet, tandlossning eller annat. MEN jag har tidigare råkat ut för 2 så kallade kuspfrakturer på två kindtänder. Det kändes vasst mot tungan men gjorde i övrigt inte alls ont. De lagades med komposit resp med Fuji II LC enl min journal, och med bra resultat.
Nu har jag fått en till sådan kuspfraktur, men på en tand lite längre fram, nummer 15. Jag var inställd på att laga som förut, men tandläkaren (ny) säger att det krävs en krona.
I väntan på den fick jag en fyllning med Fuji II LC som har fungerat utmärkt! Inga som helst problem med tanden nu 6 månader senare. (Att kronan dröjer beror på tveksamhet från min sida)

Måste jag verkligen sätta dit en krona? Jag vill spara så mycket frisk tandvävnad som möjligt och inte borra bort den om det inte är helt nödvändigt.

Svar:

Hej,

Du behöver inte göra någon krona om du inte vill. Tandläkare bedömer nog att hen inte kan ge någon garanti på fyllningen då risk för ny fraktur är stor. Om du hellre vill ha en fyllning och kanske betala ännu en till vid eventuell ny fraktur så fungerar det också bra – kan ju hända att fyllningen faktiskt håller i flera år.