Känner mig uppgiven

Fråga:

Fått mycket bra svar av dig tidigare, har nu ytterligare en fundering. Tand nr 7 i vänster ovankäke är rotfylld för ca 10 åt sedan. Emellanåt har jag trots rotfyllning haft ont. Min tandläkare , som jag varit patient hos i 25 år, har vid dessa tillfällen slipat ner tanden något , så jag inte skulle belasta. Har fungerat bra. Tandläkaren har gått i pension och jag har ny tandläkare, som jag känner förtroende för. Har fått röntga min tand, 3d, och endast 2 av 3 kanaler var rotfyllda, dessutom sitter det en liten ”extratand” ovanför den rotfyllda kindtanden. Senaste tid har jag av och till haft ont, mycket ont ibland, trots smärtstillande. Min tandläkare har skrivit remiss till endotolog, väntetid 3-4 mån. Har varit relativt smärtfri senaste tid, och tänkt att jag ”står ut” att vänta. Senaste tiden har jag dock känt mig sjuk med konstiga symptom. Lättare feber , svettningar, värmekänslig, hjärtklappning, trötthet och ibland fruktansvärd smärta både i min rotfyllda tand, smärtan sprider sig längre fram i käken och även nedankäken smärtar . Varit hos läkare och alla mina prover varit bra, min tandläkare tror inte mina fysiska symptom beror på min kindtand. Då jag är förtvivlad och senast igår hade fruktansvärd smärta som spred sig i stor del av käken , vänster sida. Har googlat och läst om andra som också haft symptom i kroppen och inte bara i tanden. Detta är inte hållbart. Känner mig som att jag är ”gnällig”, men jag är mycket smärttålig. Kan en dåligt rotfylld tand ”ställa till det ” så här. Vore kanske bättre att extrahera tand? Min tandläkare tycker vi ska behandla med ny rotfyllning, min läkare säger jag är frisk?! Vet inte vad jag ska göra. Min nuvarande tandläkare är på semester nu, och kan inte fråga henne. Känns som jag hamnat mellan ” 2 stolar”!! Stort tack för en mycket bra och tydlig sida !

Svar:

Hej!

Aldrig roligt att ha ont och tandvärk kan vara riktigt jobbigt. Jag tycker du ska börja med att ringa endodontisten som din allmäntandläkare skrivit remissen till. Att det är flera månaders väntetid kan jag förstå men nu i Covid-tider kan du säkert få en återbudstid och kan du tänka dig komma med kort varsel tror jag säker du kan få tid tidigare.

Tänder med ofullständig rotfyllning kan göra mycket ont och det är inte alltid som smärtstillande läkemedel hjälper. Jag tror inte att det är extra tanden som orsakar värken. Smärta och feber kan även komma vid kraftigt infekterade tänder oftast är det övergående. Att ta bort tanden gör dig säkert smärtfri, men du kanske inte vill vara utan den tanden (vet ju inte hur ditt tandstatus ser ut för övrigt) och mer behandling kanske sedan krävs.