Kan man ta bort ståltråden? :o

Fråga:

Hej. Jag har svullet+mjukt tandkött. Det har sjunkit och varit som en vit ficka på berörd tand. Värt att notera: jag har ståltråd på baksidan av tänderna då jag haft tandställning som togs bort för många år sedan.

Denna ståltråd har alla tandläkare sagt att jag ska ha hela livet, men nu säger en jag var hos att jag ska välja att ha kvar med risk att tänderna lossar eller ta bort med risk att tänderna ändrar tillbaka sig till problemläget. Det är ståltråden som drar fram tanden så det vita är tydligen tanden jag ser ansåg den.

Tips på hur jag ska tänka? Kan man ta bort den? Jag vill förhoppningsvis inte få samma problem igen och återfå tandställning. Att återfå det var tydligen inte heller bra då det kommer bli samma sak igen senare i så fall. De tipsade om att ha nattskena på underkäken, men kan inte tänderna hinna ändra tillbaka sig på dagen?

//fundersam och orolig

Svar:

Hej!

Jag tycker du ska kontakta en tandreglerare för att de ska kontrollera din retentionstråd. Tidigare använde man en tvistad tråd som just kan ge de problem du beskriver. Byter man till en annan typ av tråd eller nattskena kan man undvika att tandhalsen blir blottlagd. Ta kontakt med en tandreglerare/ortodontist, de är proffs på just detta.