Ingen läkning efter utdragning av tänder

Fråga:

Hejsan
Min tjej fick för 3 veckor sedan dra ut två tänder på underkäken längst bak (ej visdomstand). Efter en vecka fick vi åka tillbaka för att hon fortfarande hade otroligt ont varpå tandläkaren konstaterade att det inte alls hade börjat läka då blodet inte hade koagulerat i hålet. Hon fick benet i käken skrapat sedan några nya stygn och sen var det bara att åka hem.
Nu är det två veckor sen vi var där sist men hålet har ännu inte vuxit igen till ytan utan bara blivit smalare och hon kan fortfarande inte tugga alls på den sidan samt att det fasnar mat där.

Varför koagulerade inte blodet som det skulle och hur vet vi att de gjorde det den här gången? När ska hålet växa igen?
Jag vill inte att min stackars spruträdda fästmö ska behövas plågas av ännu fler sprutor men vad ska vi göra?

Tacksam för svar
Mvh

Svar:

Hej!

Tråkigt att höra att hon haft problem och att hon ännu inte är besvärsfri. Läkning kan ta lång tid. Det är viktigt att man håller rent och får i sig näring samt om man är rökare inte röker första tiden efter tandutdragningen, allt för att möjliggöra god läkning. Det du beskriver om att det nu blivit en smalare springa i stället för ett hål efter såret låter som en normal läkning. Fullständig slutning av såret och helt ”ny” slemhinna tar tid, ofta någon månad.

Vad jag förstår var det två tänder bredvid varandra som togs bort och det gör ju att sårområdet är större och lite svårare att inte beröra det vid till exempel tuggning. Håll rent i munnen, tänderna borstas som vanligt och vill man kan man badda, förslagsvis med en örontops och ett klorhexidinpreparat alternativt ljummet vatten på sårområdet.