Inflammation efter kolsaltsköljning

Fråga:

Hej! Jag drog ut en visdomstand och 4 dagar senare hade svullnaden börjat lägga sig men smärtan var fortfarande väldigt stark. Jag kontaktade då tandläkaren som gjort utdragningen om smärtstillande då jag ensam tar hand om ett 3 årigt barn och inte var kapabel att ta han om henne med smärtan. Han sa fortsätt ta Alvedon och Ipren. Jag ringde några timmar senare och sa att det inte hjälpte och jag behöver få smärtstillande utskrivet då bad han mig komma in och göra en kolsaltsköjlning. Jag kom in och när jag gjorde sköljningen gick han långt upp i såret och jag fick en extrem smärta som ledde till att jag stod och skakade i 15 min och grät. Han skrev ut Kåvepenin och efter jag gick därifrån blev mitt allmäntillstånd sämre och sämre att jag behövde söka akutvård. Efter 13h på akuten skriver sjukhuset ut citodon då min smärta var påtaglig. Nu 36h efter sköljningen har det inte blivit bättre utan bara värre. Jag kontaktade tandläkaren igen och han tog 0 ansvar för att han med största sannolikhet förvärrade inflammationen i samband med sköljningen. Jag frågade om det är normalt att behöva söka akutvård efter en sköljning och han sa att det kan absolut hända. Min fråga till dig är om detta är normalt då varken inflammationen eller smärtan avtagit nu 36h efter sköljningen. Smärtan är så stark att jag inte kunnat äta på 3 dagar och allt jag äter spyr jag upp inom 10 min

Svar:

Hej,

Tråkigt att höra att efterförloppet varit extremt jobbigt för dig. Jag informerar alltid att det kan vara jobbigt efteråt och att man bör undvikta fysisk aktivitet under operations/tandborttagningsdagen och de närmaste dagarna för att läkningen ska bli så bra som möjligt. Viktigt att man borstar tänderna redan samma kväll och att man gärna baddar och håller rent i såret med ljummet vatten eller något klorhexidinpreparat. Är man rökare eller snusare bör man undvika det den närmaste tiden efter behandlingen. Viktigt att man också tar smärtstillande regelbundet för att undvika smärttoppar. Parecetamol i kombination med Ibuprofen är den bästa och vanligaste smärtlindringen vi som tandläkare ger. Citodon burkar vanligtvis inte vara någon bättre smärtlindrare. Antibiotika kan man få om man har en pågående infektion, men det är inte heller det som vanligast ges efter tandborttagning eller operativt avlägsnande av tand.

Förstå att spolningen var smärtsam, men det är det vi brukar göra för att det ska bli helt rent i såret. Att få i sig föda/energi är mycket viktigt för att en läkning ska ske. Är det svårt med fast föda, rekommenderas mjuk mat, flytande eller vätskeersättning. Många gånger har man rejält ont efter tandoperation eller större tandborttagning, man får räkna med att smärtan håller i sig 3 till 7 dagar efter behandlingen. Många gånger klingar smärtan tack och lov av efter 3 dygn.