Ilningar efter lagning

Fråga:

Hej. Jag var hos tandläkaren för 3 veckor sen och gjorde en liten lagning (gammal lagning byttes ut). Lagningen var väldigt liten men det gjorde mycket ont under behandlingen, det blev tre sprutor med bedövning. Efter lagningen har det inte känts bra, att tugga känns ömt i tanden, det ilar och när jag försöker använda tandtråd ilar det ännu mer där lagningen gjordes. Efter första veckan gått kontaktade jag tandläkaren och fått följande svar: ”Tyvärr kan det ila ett tag efter kompositfyllning, tanden var ju mycket känslig då vi borrade också och svårbedövad.” Efter andra veckan bad jag att komma in för inslipning av tanden och undersökning, de röntgade och allt såg bra ut. Lagnigen är långt ifrån nerven sa tandläkaren så det bör inte vara problem. Nu har 3e veckan passerat och det ilar och ömt att tugga precis som tidigare. Vad kan det bero på? Jag har ju inte förtroende att gå tillbaka till denna tandläkare och är tacksam för er svar. /Vänliga hälsningar P.S. Det var 6an I nedre käken som lagades.

Svar:

Hej!

Förstår din frustation, när du inte upplevde några problem från början. Man kan behöva göra om gamla fyllningar som har sprickor/frakturer. Varför din tand var så känslig kan bero på flera saker till exempel om den har någon mineralisationsstörning eller om emaljen har någon defekt.

Ilningarna och ömhet efter nygjorda lagningar är tyvärr ganska vanligt. Vätskemängden i emaljprismorna påverkas under lagningsprocessen men stabiliseras relativt snabbt efter avslutad behandling. Kompositen som fyllningen görs av krymper något och kan ge ilningar och tuggömhet, även den smärta är en övergående fas. Tiden kar variera, från någon vecka till någon månad men bör avklinga med tiden.

Nu har tandläkare tagit en kontrollröntgen vad jag förstår och bör då ha sett om eventuellt underskott eller överskott, där eventuell tandtråd kan fastna och ge ilningar. Har tandläkare även kontrollerat höjden på fyllningen bör inte heller det vara problemet.
Tyvärr kan man i enstaka fall behöva göra om fyllningen igen när man inte hittar orsaken till smärtan och ilningarna inte avtar. Hoppas smärtan klingar av annars får du kontakta tandläkaren igen, som tandläkare vill vi alla ha nöjda kunder!