Ifall fyllningen blir fel

Fråga:

Jag är rätt ’låst’ vid just den tandläkaren jag har nu, då hon både förstår min skräck, samt är en av de väldigt få som behandlar med lustgas (såvida jag inte vill ligga och köra två-tre timmar enkel väg till annan) i regionen jag bor. Mitt problem är att hon inte verkar vara så duktig. Jag får ont eller problem efter varje behandling. Kan inte längre tugga ordentligt på vänster sida efter att hon fixat där, och nu sedan igår, så går det inte längre på höger heller. Jag är helt gråtfärdig och känner mig fullkomligt knäckt. Det är svårt för mig som det är att gå till tandläkaren då min skräck är så extrem, men att tvingas på uppföljande behandlingar som kostar skjortan gör det inte lättare (bor i ett annat land).
Min fråga nu: ifall fyllningen inte är lagd ordentligt, kan det då bli ett sorts glapp som trycker till nerven varje gång man tuggar? För det är så det känns. Det är inte vanlig värk i området (på någon av sidorna) som man kan ha ett par dagar efter fyllning. Utan det känns som en vass tagg körs rakt ned mot nerven varje gång jag tuggar.
På min högra sida sade hon till mig att ge det sex månader eller så, så att nerven skulle skapa ett sorts skydd/förhårdning, mot fyllningen så skulle det inte göra lika ont längre. Det gör det inte heller, men det är långtifrån bra. Kan inte tugga hårda saker på den sidan. Nu är jag livrädd att det skall bli detsamma på vänster. Men då hon hela tiden kommer med undanflykter, så undrar jag ifall du har någon idé om vad som kan vara fel. Vad jag kan säga till henne nästa gång. För detta dränerar både min plånbok och mitt psykiska välmående.

Vänlig hälsning

Svar:

Hej,

Förstår din problematik. Jag tycker det låter som om fyllningarna är för höga och att första steget i alla fall bör vara en liten justering, med eller utan lustgasstöd (kräver ingen bedövning). Fyllningsmaterialet krymper vilket kan ge smärta vid tuggning och ilningar efter nygjord fyllning. Tidigare sa man att det kunde ta längre tid, till och med ett halvår. Med dagens fyllningsmaterial där krympningen är betydligt mycket mindre, tycker jag att det sällan är att jag upplever att patienterna får efterbesvär. Jag tycker du ska be om en justering och göra det relativt snart för att undvika att nerverna blir överkänslig.