Glugg efter tandställning

Fråga:

Hej, jag har tidigare haft tandställning men sedan fyra år tillbaka så sitter nu enbart en retainer ”fastlimmad” på baksidan kvar efter min avslutade behandling. Retainern har lossnat flera gånger vilket medfört att mina 2 framtänder glidit isär. Innan tandställningen hade jag ingen glugg och tyvärr så har den medfört väldigt mycket problem med självförtroendet. Gluggen är inte speciellt stor, kanske bara nån mm så läst att man kan åtgärda det med komponsit. Pratade med min tandläkare om detta för ca 2 år sedan men han sa att det inte går att fylla med komponsit medans retainern sitter på baksidan. Jag undrar om detta stämmer?

Har nämligen läst på en blogg om en tjej som fyllt i sin glugg trots retainer. Helt säker på att lite komponist hade hjälpt mig att vilja börja le igen så väldigt tacksam för svar / 23årig tjej

Svar:

Hej!

Jag förstår ditt problem. Om man ska göra en fyllning i komposit så bör man inte ha reteinertråden på plats för bästa resultat. Efter som du har problem med att tandläkaren inte vill göra kompositpåbyggnad antar jag att du nu har en retienertråd och inte kan ”passa på” då den lossnat. I ditt fall så verkar det vara minimal påbyggnad som ska göras och då tycker jag att det är en bra behandling för att lösa problemet och det går givetvis att göra även om det är lite trixit med reteinertråden på plats.

Om glappet är större blir det sällan bra genom att göra kompositpåläggningar, då tänderna får ett fyrkantigt och onaturligt utseende. Du skriver att du är 23 år, och behandlas då under fria barn och ungdomstandvården, men även om detta inte ingår i den fri tandvården kan tandläkaren sätta ett pris och du betalar 100% (för fyllning på två framtänder samt ny reteinertråd) om du känner att det är angeläget att behandlingen görs.