Garanti på fyllning

Fråga:

Jag tappade en lagning tidigare i år. Fick komma till min tandläkare för att göra en tillfällig lagning. Den tillfälliga lagningen varade ungefär i en och en halv vecka. Skulle ändå laga den senare så försökte bara hålla hålet rent och fint. Fick komma till lagning och sen trodde jag det var ok -men bara 2 dagar senare lossnade fyllningen igen.

Tog kontakt med min tandvårdsklinik och frågade om tid för att göra om men fick höra att det var bättre vi väntade till nästa tandlagning om en månad och att jag borde komma och få en till tillfällig lagning.

Sa att det gick bra men nu börjar jag undra om de vill sätta en tillfällig lagning för att de ska kunna ta betalt för lagning en gång till och sedan mena att jag varit nöjd med min behandling och att de satt i tillfällig lagning (ville helst komma och få det gjort riktigt) . Märkte av att när jag undrade högt ”hur kan lagningen ramla ut gång på gång?” att min tandläkare blev defensiv och sa det inte var deras fel.

Svar:

Hej,

Det kan vara svårt att få fyllningar att sitta om en stor del av tanden saknas. Dessutom, om tanden belastas kan förhållandena för fyllningen bli mindre gynnsamt. Finner tandläkaren det tveksamt om fyllningen kommer att hålla är det bättre att överväga ett annat behandlingsalternativ. Bara för att man haft en fyllning som fungerat länge, innebär det inte att en nygjord fyllning fungerar bättre. Tandläkaren bestämmer själv om det ska finnas garanti på en tandlagning. Dock är det viktigt att tandläkaren påpekar behandlingens prognos när en fyllning görs om. Bedöms prognosen av omgörningen av fyllningen som osäker bör tandläkaren som jag tidigare skrev föreslå ett annat behandlingsalternativ.