Frätskada

Fråga:

Hej
Jag var i måndags hos min tandläkare som skulle göra en rotfyllning. Kämpigt, lång tid, duk över munnen…
Jag kände redan under behandlingen att det sved i övre delen av munnen. Sade det till honom, men han mumlade bara nåt om nåt det kanske var. Men det kändes verkligen. Jag har nu, efter 4 dagar fortfarande svidont, och jag ser att ett område, ca 1 + 3 cm, i övre delen av gommen, långt bak är sårigt. Nåt starkt måste ha frätit. Behöver jag göra nåt eller bara vänta ut att det läker.

Svar:

Hej!

Dåligt av tandläkare att inte kolla upp vad det var, när du påpekade att det sved/gjorde ont. Låter som om du beskriver en frätskada som kan ha skett på grund av läckage under kofferdamduken. Duken sätts på för att det ska vara sterilt och det är viktigt att den är tät. Vad som har läckt har jag svårt att delge dig då vi använder flera olika vätskor som kan vara frätande. Det andra som kan ha orsakat ett sår i den storleken du beskriver är klammern som håller kofferdamduken på plats, dock brukar det inte se ut som en frätskada utan mer som om tandköttskanten på den rotbehandlade tanden är sårigt.

Det du kan göra nu är att vara extra noga med tandborstningen för att det ska vara så rent som möjligt och såret kan du badda med enbart ljummet vatten (på till exempel en tops) alternativt med en klorhexidinlösning (kommer att svida men det blir rent). Såret bör nog läka på några dagar. Lycka till!