Extrem smärta efter en lagning

Fråga:

Hej!
Jag var hos tandläkaren tidigare idag och lagade ett djupt hål i en tand i övre käken. Nu har jag extrem smärta i hela vänstra sidan av käken. Alla tänderna, både övre och undre raden, på vänster sidan gör såpass ont att jag vill rycka ut alla. Vänster öra känns som det ska explodera, samt smärta i vänstra sidan av svalget och strupen. Är detta normalt? Och hur länge brukar det vara Isåfall?
Har relativt hög smärttröskel, men det här får jag tårar av.
Med vänlig hälsning

Svar:

Hej,

Tråkigt att höra att du mår så dåligt efter ditt tandläkarbesök. Vanligtvis får man inte ont efter en ny fyllning. Visst kan tandköttet ömma och det kan ila av nygjorda kompositfyllningar (plast), men den smärtan du beskriver verkar vara kraftigare. Om tandskadan var nära nerven i tanden kan man få tandvärk i tanden men den smärtan beskriver inte du.

I enstaka fall kan man ”rispa”/skada nerven temporärt och då kan man få som du beskriver nästan extrem smärta. Vanligtvis släpper denna smärta relativt snart (något dygn), smärtlindrande mediciner kan dämpa något men oftast inte helt. Att du har ont i örat, både över och underkäke och i svalget på samma sida beror på nervens utbredning. Strupen har jag lite svårt att se varför, men har man riktigt ont är smärtcirklarna ofta så stora att det är svårt att riktigt avgöra var smärtan sitter.

Mitt råd är att avvakta något och ger smärta inte med sig tycker jag att du ska hör av dig till tandläkaren för att hen ska kunna hjälpa dig med smärtlindring.