Extra visdomstand?

Fråga:

Hej!
För någon vecka sedan opererade jag ut en visdomstand i överkäken, men någon dag senare kände jag att jag fortfarande hade kvar något spetsigt längst bak i munnen som jag då tidigare hade trott varit visdomstanden. Jag har haft så i ungefär 2 år och det känns som den blivit större. När jag ändå skulle tillbaka till tandläkaren för att ta bort stygnen valde jag att nämna det, men jag tror inte att han förstod vad jag menade. Jag konstaterade att den satt ännu längre bak än var visdomstanden satt, men han kände på fel ställe. Den känns bara om man känner från baksidan av tänderna eller direkt ovanifrån. Sedan förklarade han att det förmodligen bara är svullnaden som jag känner och sen ändrade han sig plötsligt och sa att jag kände tanden framför som jag har tidigare lagat. Ännu en förklaring som de gav var att det var benet som hade ändrats efter operationen, men problemet med den förklaringen är att jag har känt den långt innan operationen. De sa även att jag skulle boka en tid igen efter två veckor om den fortfarande är kvar, men jag vill helst inte besvära folktandvården under pandemin. Är det normalt att ha så här eller borde jag ringa igen?

Svar:

Hej!

Du har rätt till vård och besvärar inte alls din tandläkare. När jag läser din beskrivning verkar det som om det är benkammen på underkäken precis bakom din bortopererade tand du försöker beskriva. Den kan du ha känt innan som spetsig eller som en ”benig ås” och sjunker inte ihop efter operationen men med tiden kan man uppleva att den sjunker undan något. Att du upplevde den större vid kontrolltillfället kan bero på svullnaden över operationsområdet under läkningstiden.

Jag tycker du ska boka en tid om du känner en oro, dock kanske du inte ska boka tiden allt för tätt efter operationen och suturtagningen, för att se hur det utvecklar sig när området läkt ut mer.