Drog ut tand pga värk och problem, efter började tanden bredvid ömma, anledning?

Fråga:

Hej.

Jag hade ingen smärta alls 2019-05. Men besökte tandläkaren för undersökning då jag ej varit där på länge.
De hittade ett hål i sista molar (ingen visdomstand kvar där) och det blev en djup lagning.

Efter detta började jag få problem med molande värk, efter hit och dit inom tandvården så öppnade de tanden och hittade att 2 rötter/nerver var döda och 1 inflammerad.
Efter detta försökte rötterna rensas osv inför rotfyllning, 3 gånger gjorde jag detta med temporära lagningar. Men problemen blev bara värre. Och nu gjorde tanden extremt ont bara man knackade lätt på den, trots alla nerver osv var borta.

Tillslut drogs tanden ut. Vi hoppades smärtorna skulle försvinna då.
Men strax efter började tanden bredvid denna som drogs ut ömma när man knackade på den och tuggar vissa livsmedel. Denna tanden hade inga problem innan den bredvid drogs ut.

Tandläkaren kollade på röntgen och allt så bra ut både med läkningen efter uttragning och ingen infektion där eller i tand bredvid syntes på röntgen. Inga ”bölder” eller något sådant runt tanden. Ser helt bra ut.

Nu undrar jag vad som tusan kan vara problemet.
Jag är väldigt trött på att ha ont, har haft ont i 1 års tid nu. Och får ofta även nu ta ipren för lindra värken.

Och pengarna bara försvinner med dyra tandläkarebesök.

Så Fråga:

Vad kan smärtan bero på?
Varför började tanden bredvid ömma efter den andra drogs ut?
Är det pulpan eller roten som är tecken på detta? Och i så fall varför.
Jag är ju orolig också då även tanden som drogs ut ömmade på precis samma sätt, och den hade inte ens några rötter/nerver kvar när den var som värst.

Tacksam för mer tips om vad detta kan bero på.
Om man måste försöka söka specialist för att gå till botten med detta.

Svar:

Hej!

Tråkigt att höra att du har och haft tandvärk under så lång tid. Att man hittar ett djupt kariesangrepp som hittills inte varit smärtsamt sker rätt ofta vid undersökningar. När man sedan behandlar tanden kan det finnas någon enstaka nervtråd kvar som är infekterad och då ge smärta, även vid en rotbehandling.

Att du nu fått ont i en tillsynes frisk tand tror jag beror på att belastningen på den nu sista tanden på den sidan har ökat, alternativt att nerven blivit hypersensibel. I båda fallen måste tanden avlastas under en tid för att se om smärtan avtar. Ska du söka specialisttandläkare tycker jag att du ska vända dig till en bettfysiolog då de är specialiserade på smärta.