Delvis tappad tand

Fråga:

Har en tand i bakre tandraden, där det tidigare suttit en fyllning som tappats. Har bott utomlands och av flera olika mer eller mindre giltiga ursäkter inte fått den ersatt. Tanden är delad i två delar, efter att i mitten har fyllningen suttit. Nu har dom två tanddelarna som är kvar av tanden blivit väldigt lösa, och den ena ramlade ut vid måltid och den som är kvar går att vicka 1 cm åt båda hållen. Jag antar att det enda som kan göras är att dra ut det som är kvar av tanden, hur brådskande är detta ? Tandens nerv är ju avbränd sedan tidigare, så smärta existerar icke.
Tack,

Med vänlig hälsning

Svar:

Hej!

Ja har du väntat så här länge kan du som du förstår även vänta lite till, men jag skulle rekommendera att du bokar en tid till tandläkaren och ser till att inte hitta på några flera ursäkter. Skulle vara bra om du kommer iväg ganska snart då risken för tandvärk bara blir större och större.

Att ta bort den del som är kvar av tanden är det enda behandlingsalternativet vad jag förstår. Det är rätt att tanden är död men värk kan du få i vävnader runt om som är infekterade. Boka en tid för undersökning och låt tandläkaren titta på hela bettet när du ändå tar dig tid, mod och råd att äntligen besöka tandläkaren.