Besvär efter tandutdragning

Fråga:

Har opererat bort en tand för några månader sedan och har efter detta besvär från den helt friska tanden bredvid. Upplever den som ”bedövad” (har inte haft någon smärta alls i tanden), skör och något högre än tidigare, samt vågar inte riktigt tugga med tanden. Varit orolig över att roten har blivit skadad, men det finns inget avvikande på röntgenbild med rot eller annat enligt tandkirurg och tandläkare. Oklart om det kan ha att göra med någon nerv i närheten av tanden. Undrar hur detta kan komma sig och hur länge besvären kommer att hålla i sig.. Vet du om några särskilda undersökningar/ uppföljningar bör göras vid sådana här besvär?
Har funderat på att sätta in implantat efter den utdragna tanden, men om det är så att tanden bredvid är fortsatt som bedövad så kanske det är bäst att avvakta?

Svar:

Hej,

Man kan få en nervskada efter en tandoperation, vanligtvis är den övergående. Hur länge skadan sitter i kan variera men upp till sex månader är inget ovanligt. Verkar som om du fått rätt efterkontroll med röntgen och undersökning. Den tandläkare som ska sätta implantatet gör en bedömning innan de behandlingen inleds.