Barn Rotfyllning och Röntgen

Fråga:

Hej!
För 4 år sedan då min son var närmare 9 år slog han av båda övre framtänderna, pulpablotta i båda, det blödde från en. Vi var hos tandläkaren inom 20 min, då de avslagna bitarna limmades fast.
Han fick infektion i en av tänderna efter ca 2 månader, och fick då penicillin samt påbörja en rotfyllningsbehandling.
Nyligen efter nästan 4 år fick han tandvärk i den andra och det visade sig att den höll nu också på att dö, har nu även påbörjat en rotfyllningbehandling på den tanden.

Är det alltid den bästa lösningen att bevara en tand hos ett barn trots alla besök, behandlingar och röntgenundersökningar?
Hur ser förutsättningarna ut för en avslagen rofylld tand?

Finns det någon metod där de fastlimmade bitarna sitter bättre tills det är möjligt att sätta dit kronor?
Kan man tex bita i ett äpple när kronor är ditsatta?

Han har haft så många olika tandläkare och så många besök.
Funderar på framtiden, och alla dessa röntgenbilder han har fått ta när han är så ung och hur det ska hålla och hur det ska fungera för honom.
Jag litar såklart på att tandläkarna gör det som är bäst.
Tacksam för svar.
Med vänliga hälsningar

Svar:

Hej,

Vi som tandläkare vill nästan till vilket pris som helst, rädda tandens rot så att den finns kvar hela barnet/ungdomens tillväxtperiod. Detta för att det ska vara bästa förutsättningarna för att det ska bildas tandben vid den skadade tanden som vid granntänderna. Detta gör chansen att man kan sätta ett implantat senare i livet bättre. Jag väljer många gånger inte att cementera/limma tillbaka tandfragmentet som lossnat, då det är svårt att få det riktigt tätt. Viktigt är att man som tandläkare gör ett bra jobb vid akutbesöket för att om möjligt kunna bibehålla tanden/roten gärna levande så länge som möjligt.

Prognosen på din sons tand/tänder kan jag inte ge dig då det beror på hur stort tandtraumat var och om tänderna har flera skador. Blir behandlingen kronor så fungerar de bra och man kan bita med dem som vanliga tänder. Jag tycker det är viktigt att har man råkat ut för ett stort tandtrauma att man som barn får träffa en specialisttandläkare – en pedodontist för bästa behandling och möjlighet att en och samma tandläkare kan följa barnet/ungdomen över tid.