Antibiotika

Fråga:

Hej,
Jag var i förrgår hos käkkirurgen som exade 2 av mina visdomständer (18 och 48). 18 var erupterad men utanför tandbågen. 48 var retinerad och helt mesialtippad (den fick opexas). Efter extraktionerna fick jag Citodon och Kåvepenin (20 tabletter totalt, 1 tablett 3 ggr/dag) på recept. Jag förstår inte riktigt varför jag ska använda antibiotika då jag är fullt frisk. Räcker det inte med att skölja med klorhexidin? Tandläkaren nämnde ingenting om klorhexidin.

Svar:

Hej!

Mig förvånar båda recepten du fick. Man ska inte förskriva antibiotika på slentrian utan endast när det är befogat för att inte resistensutveckling av antibiotika ska ske. Det är endast vissa sjukdomar som ger anledning till antibiotikaförskrivning och då framför allt inför en operation.

Det viktigaste efter en operation eller tandborttagning är att hålla rent och vill man förutom borsta de kvarvarande tänderna noggrant med fluoridtandkräm kan man badda med ett klorhexidinpreparat på såren. Det brukar vanligtvis räcka.

För smärtlindring rekommenderas oftast en kombination av ett paracetamol preparat med ett ibuprofenpreparat. Viktigt är om du tar Citodon att du inte kombinerar det med ett paracetamolpreparat till exempel Alvedon för då är risken för överdosering stor.