1 1/2 år av värk problematik som fortsatt trots åtgärder.

Fråga:

Efter rutinbesök så upptäcktes djupare karies i tand #7.
Jag hade då ingen smärta alls.
Tand #7 lagades och det blev en djupare lagning.

Strax efter började en molande värk som aldrig släppte.
Tanden kollades och på röntgen syntes inget, tanden hade inga sprickor, bettet såg ok ut men slipades lite extra för släppa trycket mer.

Värken var samma. Till slut öppnades tanden ändå för att försöka rotfylla den. Då såg man att 1 nerv var helt död och resterande inflammerade.
Tanden rensades på alla rötterna, detta gjorde 3 gånger för smärtan avtog aldrig trots rensning.

Efter 3 gånger upptäckte man en spricka och sa att tanden inte går att rädda.
Jag litade på detta och tanden bestämdes dra ut. Detta var en komplicerad utdragning och fick tillslut delas i flera delar.

Efter detta fortsatte smärtan ändå, och nu har tanden bredvid den som drogs ut börjat ömma när man knackar på den med fingrarna. Mest om man knackar rakt upp i käkebenet.
Denna tanden ömmade inget alls innan den andra drogs ut.

Tandläkaren sa att det är för jag pressade tänder, och sa även att det är orsaken att tand #7 sprack. Vilket jag är högst tveksam till.
Varför har jag aldrig tidigare haft problem om så vore fallet? Allt började efter en djup lagning av tanden.
Och varför sprack tanden först efter 3 rotrensningar (som även dessa var väldigt brutala då det vart svårt att komma åt, tandläkarens ord).

På Tand #6 som nu ömmar syns inget på röntgen heller, tanden är hel och fin.
Bettskena har ej avhjälp problemet.

Nu börjar jag bli trött på detta, 1 1/2 år av smärta. 1 utdragen tand vilket jag gärna hade behållit då det är jobbigt med stort hål där. (har ej visdomständer på vänster sida käke varken uppe eller nere så en brygga går ej heller och tandimplantat ersätts ej av tand #7 fick jag veta).

Frågan är, vad är det som händer med mig?
Allt började efter 1 lagning. Och hur kan tanden bredvid den som drogs ut börja ömma helt plötsligt? Kan en infektion sprida sig och skada närliggande tand. Eller skadades tand#6 när tand#7 drogs ut?

Eller kan det vara någon nerv som skapar smärtan, och vad gör man åt detta i så fall.

Jag är så trött på att gå med molande värk hela tiden och betala massa pengar och ändå blir jag inte smärtfri.
Vad finns det mer jag kan göra?

Svar:

Hej!

Tråkigt att höra att du har och haft tandvärk under så otroligt lång tid. Att man hittar ett djupt kariesangrepp som hittills inte varit smärtsamt sker rätt ofta vid undersökningar. Rotbehandlingar är långa behandlingssekvenser och rotkanalerna och våra stora kindtänder är mycket komplext, vilket gör att det inte alltid är möjligt att fullfölja rotbehandlingen utan alternativet blir som i ditt fall att tanden måste tas bort. När tanden är rensad blir den mycket skör vilket även komplicerar förhållandena vid borttagandet som då blir utdraget och ge en förlängd läkningstid.

Att du nu fått ont i en tillsynes frisk tand tror jag beror på att belastningen på den nu sista tanden på den sidan har ökat, alternativt att nerven blivit hypersensibel. I båda fallen måste tanden avlastas under en tid för att se om smärtan avtar. Tyvärr tar behandlingar som denna ofta lång tid. Sprickor är inte synliga för blotta ögat vilket gör att de ”tillväxer” över lång tid och när då belastningen ökar kan smärtan komma. Jag tycker du ska söka hjälp hos en bettfysiolog som är en specialisttandläkare på smärta i och runt munnen.