frätskador på emalj – felbehandlad

Fråga:

Jag har gått hos en tandläkare i 16 år och han har nu sålt sin praktik. När jag kom till nya praktiken så sa de att jag har grava frätskador på mina framtänder och att jag behöver krona /skal på alla 5 på baksidan. Jag känner att detta borde man kanske tagit tag i från förra tandläkarens sida innan det går så här långt. Jag har inte haft en aning om detta, utan mina sprickor i tänderna sa förra tandläkaren berodde på att jag gnisslar tänder och därför har jag haft bettskena. Den nya tandläkaren säger att det är frätskador som i sin tur lett till sprickor pga erodering. Jag tycker det är så tråkigt och hemskt att detta fått fortgå utan att jag vetat om det och att inget tidigare gjorts för att skydda tanden där emaljen är borta. Är detta någonting man kan anmäla? Det kommer att kosta väldigt mycket för mig att rätta till detta nu. Och bör jag gå och få en second opinion hos folktandvården, för att se hur de ser på saken? Vad gör jag för att göra på bästa sätt? Mycket besviken och ledsen över detta.

Svar:

Hej,

Har du eliminerat orsakerna till frätskadorna tidigare kan skadorna ha stått still och inte förvärrats, vilket kan vara en orsak till att tidigare tandläkare inte åtgärdat dessa. Har du en bettskena är det bra då kombinationen frätskador och tandpressning/gnissling är mindre bra. Frätskador är mycket vanligt på grund av kost- och levnadsvanor idag.

Vill du kan du betala för en undersökning på annan klinik för second opinion, beslutet är ditt. Har du klagomål på tidigare behandling kan du vända dig till Patientnämnden eller IVO, Inspektionen för vård och omsorg.