Tandinfektion

Fråga:

Hej!

Jag har en fråga ang en tandböld/tandinfektion. Jag började få ont i onsdag i tanden bredvid framtanden. På fredag var smärtan enorm. Fick ingen tandläkartid och helgjouren började på lördagen. Ringde lördagen men kl 12 och telefontid va enbart 09-11. Hur som helst fick fick jag då ha väldigt väldigt ont hela helgen och det växte och slog upp en knöl över tanden längre upp mot typ näsan.
Tills slut gick denna sönder och det kom ut stor mängd var. Smärtan släppte.

Jag undrar nu Varför man får sådan här bölder? Är det vanligt? Jag är en renlig person som borstar tänderna och ren och hel i övrigt vad jag vet. Jag besökte tandläkaren igår och hon tömde resten och nästa gång blir det rotfyllning. Hon sa även det är svårt att lyckas med en rotfyllning i denna tand och att det kan bli tal om en operation av tanden. Är det inte bättre gå på operation direkt istället för rotfyllning? Kostar en operation av tanden jätte mycket mer än en rotfyllning?

När jag tittade på röntgenbilden så va det ett ganska stort hål som jag tror va borta av käkbenet. Har detta kommit på de 3 dagarna jag hade så ont? Hon trodde det kunde bero min tandställning jag har haft för 15 år sen.

Hoppas jag inte ställt för komplicerad fråga, vore jätte tacksam för svar. Mvh

Svar:

Det som hänt är att pulpan i tanden dött. Det kan orsakas av ett större kariesangrepp/ ett slag/ tryck från tandregleringen/ gnissling och kan försiggå obemärkt över en längre tid. Den döda pulpavävnaden kan bara ta bakvägen – dvs ut genom rotspetsen och orsakar då en inflammation i omgivande ben som så småningom syns på röntgen runt rotspetsen. Ibland sker detta utan symptom – ibland är tanden öm lite till och från. Om bakterier tillstöter så uppstår en varbildning med ett akut förlopp som det du upplevt. Det kan även gå från tandvärk=pulpainflamamtion till varbildning på kort tid. Beroende på hur mycket ben som lösts upp runt roten kan man kanske göra en bedömning av tiden men det är egentligen inte avgörande eller intressant för behandlingen.
Första alternativ är att göra en sedvanlig rotbehandling och då kanske med ett extra långtidsinlägg av bakteriehämmande för att utvärdera prognosen.
Om infektionen inte ger sig så kan man gå in kirurgiskt och ta bort den i ett senare skede.