Tandfrågor

Fråga:

Hejsan!

Jag har lite funderingar gällande tandvård.
Jag är 27 år gammal och det var kanske 5 år sedan jag var till tandläkaren senast.
Pga ungdomlig dumhet har min tand på nedre raden längst in spruckit, och den börjar bli lite svart.
Jag vet såklart att detta bör återgärdas men först borde man kanske boka en undersökning. Den har jag nog råd med men för tillfället har jag inte så jag kan betala ifall jag skulle behöva laga etc, min fråga är: Kan man göra en avbetalningsplan för såna åtgärder eller hur funkar det där? Svar uppskattas.
Mvh

Svar:

Hej!

Bra att du nu tar tag i din munhälsa. Det blir oftast mer kostsamt om man väntar. Du har missat det årliga bidraget ATB allmänt tandvårdsbidrag på 600 kr/år som lämpligen kan användas till delbetalning för undersökning eller åtgärd. För 2020 så har du 600 kr att starta med och efter en undersökning kan du få uppgift om vad som kan och bör göras med din tand och kostnaden för det.

Många kliniker erbjuder första undersökning till rabatterat pris för nya patienter och använder då just ATB som en dellikvid. Hör dig för om möjligheten till eventuell delbetalning när du bokar tid. För akut, nödvändig tandvård kan ibland hjälp påräknas från Stadsdelsnämnd eller socialen. Det finns även fondmedel att söka för tandvård, Googla.