Kan man ta betalt två gånger?

Fråga:

Hej! Hade tid hos min tandläkare men fick tandvärk en vecka innan. Fick komma samma dag jag ringde (dag1) han gjorde en provisorisk lagning men värken släppte inte så jag ringde dagen efter (dag 2) och fick en tid nästkommande dag (dag3).

Han sa han hade pratat med en kollega och bestämmt att dra ut tanden (1:8) men det jag reagerade på var att behandling nr 1 gav ju ingen effekt och jag betalade 1990 kr för den och behandling nr 2 fick jag betala 2700 kr för, 4690 kr tycker jag är hutlöst. Jag frågade både tandsköterskan och receptionisten (tandläkaren försvann in nått rum och gick inte att få tag i) om kompensation för att första behandlingen var verkningslös men ingen svar från någon av dom.

Var det korrekt av privattandläkaren att ta fullt betalt för båda
behandlingarna? Trots att den första var helt verkningslös. Min sambo behövde inte betala för ett näst intill liknande förlopp, men hon är kund hos folktandvården men det ska väl inte vara någon skillnad.

Svar:

Hej!
Tandläkarens taxa får nog anses ligga i övre skiktet.
Vad utfördes vid ditt andra besök? Vilken åtgärdskod anges på fakturan?
Prissättningen är fri men eventuell ersättning från Försäkringskassan erhålls från ett referenspris per åtgärd som är detsamma för alla tandläkare i Sverige.
Kontakta klinikansvarig och be om en förklaring och information om resonemang omkring terapival och utförd behandling.
Det finns nog tyvärr ingen ”laglig” möjlighet för dig att få några pengar tillbaka men kliniken förlorar sannolikt en patient…
I ditt fall kanske tandborttagningen kan ingå i redan erlagt arvode?