Guldlagning/fyllning

Fråga:

Hej! Jag har, vad jag förstår är, början till hål i några av mina kindtänder. Det ser ut som svarta märken/mönster i flera av kindtänderna. Tandläkarna har aldrig kommenterat dessa, men när jag har frågat om dessa så har det till min besvikelse inte gått att göra något åt dem (tänkte att de hade kunnat slipas bort). Nu undrar jag därför om det är möjligt att klä in dessa missfärgade ”gropar” i guld, då detta skulle kännas betydligt trevligare än dessa svarta små tråkiga märken. Vänliga hälsningar

Svar:

Hej!
Om din behandlande tandläkare inte kommenterat, sett något på röntgen eller sonderat uppmjukning i fåran  så är det inte karies utan högsta sannolikt missfärgningar av te, kaffe, snus etc.

Det ska man inte röra med någon slipning eller dylikt så tandsubstansen är intakt och ska fortsatt vara orörd.

Är du så störd av missfärgningen så be eventuellt om en tid hos tandhygienist som kan med luftblästring kanske ta bort dem. Eventuellt kan man försegla fissuren med compositplast. Att ”klä” dem med guld skulle innebära avverkning av frisk tandsubstans, avtryck, cementering och en tuff kostnad för arbetet och materialet.