Fil har gått av under rotfyllning

Fråga:

Hej! Jag var till tandläkaren i maj 2020 för att påbörja en rotfyllning. Under behandlingen gick en fil av i tandroten. Tandläkaren försökte under juni 2020 få bort filen, men lyckades inte. Jag har nu en provisorisk fyllning och ska nästa vecka (november 2020) slutföra rotfyllningen eftersom tanden inte är öm hela tiden. Det känns dock inte helt bra eftersom tanden inte är helt symtomfri. Om man trycker med tungan mot tanden eller vid tandborstning så känns den av. Den ömmar ibland vid andra tillfällen än då tungan eller tandborsten trycker mot tanden.
Vad kan man göra åt problemet? Är det lämpligt att göra klart rotfyllningen? Vad händer om man rotfyllt tanden och den inte blir bra? Kan specialisttandläkaren göra någonting som den vanliga tandläkaren inte kan?

Svar:

Hej!

Rotbehandling är tekniskt knepig ibland om rotkanalerna är trånga och böjda och instrument frakturer kan uppstå. Beroende på om det finns konstaterad infektion i den roten om det händer vid första rensningen mm så kan filfragmentet lämnas och rötterna förseglas med rotfyllningen. Det är lämpligt att om möjligt vänta och utvärdera innan t ex en krona görs.

En specialist i endodonti kanske kan lyckas avlägsna fragmentet och en remiss kan vara en bra ide. Väntetiden är dock ofta lång men du har ju inga större besvär och tanden kan stå med en temporär rotfyllning och fyllning.