Dricka vatten efter kvällstandborstning?

Fråga:

Jag har av diverse orsaker inte skött munhälsan så bra. Det har blivit mycket karies med lagningar och tandutdragningar som följd. Nu tar jag tag i det, på allvar.. På ett ställe läste jag att man inte skulle dricka vatten efter tandborstning på kvällen. Tror inte jag klarar det.. Tacksam för tips.

Svar:

Hej!

Så bra att du har tagit dig till tandvården och får hjälp. Det du läst om är den rekommenderade metoden ”sila skum” för att bäst utnyttja fluoren i tandkrämen. Tanken är att inte skölja bort allt skum som ju innehåller även fluor. Efter avslutad borstning låter man skummet  sila fram och tillbaka mellan tänderna. Man spottar sedan och sköljer om det känns nödvändigt med ytterst lite vatten. Tanken är att fluorens positiva, stärkande effekt på tandsubstansen ska få verka en stund och inte sköljas bort direkt.

Funkar detta inte för dig så välj istället att borsta och skölja så mycket som känns bra för dig och sedan skölja med en fluorsköljning t ex Dentan eller Fludent gärna som det sista innan du går och lägger dig.