Dra ut mjölktänder – rimlig åtgärd?

Fråga:

Hej!
Vid rutinkontroll visade det sig att vår nioåriga dotter saknar två handanalyser. Specialisttandläkare som granskat bilderna rekommenderar nu att man sk dra ut fem av hennes återstående mjölktänder, vad jag förstår för att de vuxentänder som ändå kommer ska fördela sig jämnare. Jag känner mig lite tveksam eftersom det är ett så omfattande ingrepp och hon väl kommer att få ha luckor i tandraden ett par år. Är det praxis att göra så? Bör vi räkna med att hon ändå behöver tandställning sedan? Och jag antar att man får sätta in stifttänder när läkarna växt klart?

Svar:

Hej!

Om permanenta anlag saknas är det en god idé att ta bort de mjölktänder som inte har en permanent efterföljare ersättare. Att ta bort även en granne kan vara indicerat för att skapa bästa förutsättning för en jämn tandbåge och fördelning då mjölkmolarer och permanenta premolarer har olika sammanlagd bredd.

Om mjölktänderna tas bort kanske frambrottet av de permanenta blir något tidigare men en period av minskad tuggförmåga kan det nog bli. Om denna åtgärd gör att tandreglering helt kan undvikas kan vara svårt att exakt förutsäga men det ger i alla fall  bästa förutsättningar.