Varför ömmar tanden vid tryck?

Fråga:

Hej!
Sedan en tid tillbaka har jag en tand på överkäken som ömmar när jag tuggar med den, jag har därför slutat tugga på den sidan som tanden är på. För lite drygt en månad sedan var jag hos tandläkaren som gjorde om lagningen på samma tand. Den tanden lagades för några år sedan men såg märklig ut på röntgenbilderna enligt den nya tandläkaren som därför gjorde om lagningen. Nu har det gått lite drygt en månad sedan den nya lagningen gjordes men min tand har fortsatt att vara öm när man tuggar med den.

Nu till min fråga, vad kan en ömmande tand bero på? Den ömmar alltså bara när jag tuggar med den, vid tryck, annars har jag inte alls ont i den. Det är heller inte samma värk som när man har hål men kan det ändå vara ett hål de tär frågan om? Om så är fallet, borde inte tandläkaren ha upptäckt det när han gjorde om lagningen? Kan säga att jag sover med bettskena sedan ett halvår (övre käken). Tanden i fråga är nr 26 om det spelar någon roll. Jag är lite extra rädd om den här tanden då det är den sista på övre tandraden (både visdomstanden och den som var bredvid är borttagna). Hoppas du har en idé om vad det kan vara.

Vänliga hälsningar

Svar:

Hej!
Ömheten du känner kommer från rothinna och omgivande vävnader och orsakas endera av överbelastning-tandpressning/gnissling eller en infektion.
Om det vore en infektion så skulle den bli värre och värre över tid och ge en varbildning som man inte kan missa.
Så misstanke nr ett är överbelastning. Att du har en bettskena talar ju för att denna problematik diagnosticerats och behandlas.
Det kan även vara så att det finns sprickor i tanden som hör av sig vid tuggning.
Kontrollera belastning först och justera och då inte bara i vanlig sammanbitning utan även i gnissling.
Ger det inte resultat kanske man kan testa en långtidstemporär krona som kramar om tanden och inte provocerar eventuella sprickor vid tuggning.
Hoppas det blir bra.