Omgjord rotbehandling – när dör bakterierna?

Fråga:

Hej,
Jag ska försöka fatta mig kort trots  att det är en ganska lång och utrdagen historia.

För ca ett år sedan sökte jag vård då jag hade besvär i käken strax under en rotfylld tand. Det gjorde ont i käken och kändes inflammerat, men inget kändes när man knackade på tanden.  Tandläkaren undersökte tanden och gjorde röntgen. Hen såg att det var någon förändring kring rotspetsen och att det kunde vara orsaken till mina symptom men hen var inte säker utan tyckte att vi skulle göra en hel del andra undersökningar först för att utesluta så det inte var något annat. Tandläkaren har dock drait ut väldigt mycket på besöken så det har tagit väldigt lång tid.

För en dryg månad sedan fick jag antibiotika då jag kände en kula i käken, behandlingen hjälpte lite men inte full ut. Jag gick till tandläkaren igen och hen rensade tanden och sade att vi skulle göra om rotbehandlingen när jag var symptomfri.  Efter en vecka började jag känna en väsentlig förbättring, dock blev det värre igen efter två veckor. Eftersom symptomen kom tillbaka, dock inte lika mycket, så kontaktade jag tandläkaren igen då en annan tandläkare sagt till mig att det kan behövas flera besök för att få bakterierna att dö  ut. Jag fick en tid för att, vad jag trodde, komma och rensa tanden igen och lägga i bakteriedödande medel. Istället valde tandläkaren att göra om rotfyllningen. Hen sa att de symptom jag hade förmodligen kom från nerven nedanför.

Jag är dock lite tveksam till detta då jag inte varken känner eller kände något när man knackar på tanden utan enbart att det känns inflammerat. När jag frågade varför man inte lade i mer bakteridödande medel svarade hen att bakterierna kvävs av sig själva nu när man gjort en rotfyllning.

Jag är orolig över att tandläkaren gjort rotfyllningen för tidigt, jag var ju inte fri från de symptom jag hade innan.
Så nu till mina frågor:
Tror du att man borde väntat med rotfyllningen?
Kan bakterierna dö av sig själva?
Om, ja, hur lång tid kan det ta?

Tack på förhand!

Svar:

Alla parter i din historia har generellt rätt – men i det enskilda fallet är det alltid en bedömningsfråga utifrån status/behandlingsinsats/svar på behandling/ prognos mm. Där skiljer vi oss kanske något åt – beroende på kunskap/färdighet/erfarenhet mm. En tand som varit rotfylld länge kan ha sprickbildning som är orsak till symptom – det är inte alltid en ny infektion som orsakar eventuella besvär. Detta kan vara svårt att diagnosticera och syns inte på röntgen inledningsvis. Nu är tanden rotfylld och då ska man avvakta och inte öppna igen. Man får förutsätta att tandläkaren bedömde rensningen som fullgod och kanalerna torra – då kan man rotfylla. För varje gång tanden öppnas föreligger även risken att bakterier tillförs.
Avvakta ett tag – se till att tanden inte är överbelastad – det kan ta tid innan symptomen klingat av helt- och skulle problemen öka så be om remiss till specialist.